אודות אקטיביסטית

יוזמה זו נהגתה על-ידי חנה בית הלחמי בשנת 2017, כשנה לאחר מותה של חברתנו האהובה יונת קלר ז"ל ויועדה גם לכבד את זכרה ולהנצחת פעילותה של יונת שהייתה שחקנית, אמנית ופעילה פמיניסטית רדיקלית ומסורה. יחד עם חיליק, בן זוגה של יונת, החלטנו לרכז מגוון של מאמרי דעה שיהיו בסיס לאתר דיגיטלי מתחדש, העוסק באקטיביזם פמיניסטי רדיקלי ומתייחס לכל תחומי החיים בישראל.

את האסופה כיוונו כך שתפנה לקהלים רבים ומגוונים וגם (ואולי בעיקר) למי שעדיין אינן מצויות/ים במעגלי השיח הפמיניסטי או לאלו הנזקקות ל'שפה' על מנת 'להמשיג' לעצמן ולאחרים רעיונות רלבנטיים. שאיפתנו הייתה שהאתר יהווה מעין 'שער כניסה' לתחומי העשייה והחשיבה הפמיניסטיים ככלל, ולאקטיביזם פמיניסטי בפרט. תקוותנו הייתה שהמאמרים יעניקו ממד של תיעוד לעשייה הפמיניסטית הרחבה בשטח ולשפה החברתית שהיא יוצרת – היסטוריה כתובה שעדיין חסרה היום ואשר חיונית לתיקופה של העשייה הזו.

עם גיבוש התפישה, המטרות והאמצעי למימושן, הפצנו קול קוראת ברחבי הרשתות החברתיות תוך הצגת הרציונל המנחה עבור הטורים שייכללו באסופה ככאלו שנועדו להנגיש את השדה הפמיניסטי לקהל הרחב. ביקשנו לקבל מאמרים במתכונת של טורי דעה, בהיקף של כ-600 מילים, שיהיו כתובים בשפה פשוטה וידידותית ויכללו המשגה ואמירות שניתן לעשות בהן שימוש בשיחות, בדיונים אינטרנטיים, בשיחות אישיות ובדיוני זכויות. הזמנו פעילות פמיניסטיות וגם פעילים, לשלוח אלינו מאמרים שיכללו תיעוד של מעורבות בפעילות שטח – ניתוח וביקורת מציאות מנקודת מבט פמיניסטית, אמירה על מציאות נכספת, מענה לטענות מקובלות נגד פמיניסטיות ופמיניזם, וסוגיות הקשורות לפעילות שטח פמיניסטית. 

בעקבות פרסום הקול קוראת קיבלנו עשרות רבות של מאמרים. כולם עברו עריכה של שתיים מחברות צוות העריכה, תוך מאמץ לשמור על התוכן והסגנון האישי. 

אנו מקוות שהאסופה תשקף את המגוון הרב בתחומי הפעילות והמחקר הפמיניסטיים בארץ. בכוונתנו להבטיח שאתר זה ישמש תשתית לשיח פמיניסטי מתפתח ויממש את המטרות שהצבנו לו. 

אודות מערכת האתר

מיכל זאבי – מיכל זאבי היא דוקטורנטית באוניברסיטת תל-אביב ופעילה חברתית פמיניסטית. עבודת התזה שלה ל-MA עסקה באקטיביזם פרו-פמיניסטי של גברים בישראל, ועבודת הדוקטורט שלה תעסוק באקטיביזם פמיניסטי ברשת ותרומתו לקידום שוויון מגדרי בישראל. כפעילה חברתית ופמיניסטית, עומדת מיכל בראש ארגון בוגרות לימודי נשים ומגדר באוניברסיטת תל-אביב, חברה בוועדה האקדמית של המועצה לקידום נשים למדע וטכנולוגיה של משרד המדע ומעורבת במספר פרויקטים, אקדמיים ולא אקדמיים, שעוסקים בתיעוד האקטיביזם הפמיניסטי בישראל.

אסתר הרצוג – פרופ' אסתר הרצוג היא אנתרופולוגית חברתית, מרצה במכללת צפת ובעבר הייתה מרצה באוניברסיטה העברית ובמכללות בית ברל ולוינסקי. היא מרצה וחוקרת ביורוקרטיה (בהקשר של רווחה, קליטת עלייה, חינוך ופיתוח) ומגדר (בהקשר של פוליטיקה, חינוך, רווחה, ארגוני נשים, השואה ומכוני כושר). במסגרת פעילותה הפמיניסטית והחברתית מזה כ-30 שנים, הקימה עם חברות את תנועת ש.י.ן לשוויון ייצוג נשים (ב-1989), שתי מפלגות נשים (בשנים 1992 ו-1999), את פרלמנט נשים (ב-1999), את פרלמנט נערות (ב-2010) ואת עמותת ע.ל.י.ה לזכויות ילדים והורים (ב-2009). היא הייתה שותפה להקמת קואליציות פמיניסטיות למאבק בסחר בנשים ונגד הפורנוגרפיה. כמו כן, היא פרסמה טורי דעה במעריב (בשנים 1992-2008) וב-Ynet (בשנים 2008-2018).

חיליק קלר – פרופ' חיליק קלר הוא בראש ובראשונה בן זוגה ושותפה לחיים ולמשימות החיים של יונת ז"ל ואביהם של  נעם, אורי וטלי. חיליק הוא פסיכולוג חברתי בסגל האקדמי של ביה"ס למדעי הפסיכולוגיה באוניברסיטת ת"א, העוסק בחקר תהליכי חשיבה יומיומיים ובחקר יחסים בין קבוצות, ובעיקר, בין יהודים לפלסטינים.

שלומית ליר – ד"ר שלומית ליר, עמיתת מחקר באוניברסיטת בר אילן ואוניברסיטת בן-גוריון, בנגב. מרצה וחוקרת מגדר, טכנולוגיה ותקשורת. יועצת אקדמית במועצה לקידום נשים במדע וטכנולוגיה, במשרד המדע והטכנולוגיה. מתמחה בתחום הניו-מדיה וקידום נשים ברשתות חברתיות. בעלת ניסיון רב כיזמית חברתית. הקימה ומנהלת את "פועלות ברשת", מיזם חממה לקידום נשים במדיה חדשה. בין הספרים שערכה וכתבה "הגדה פמיניסטית" (פרדס, 2019), ו"בגוף ראשון 8 נשים 8 סיפורי חיים" (פרדס, 2015). משלבת פעילות חברתית ענפה עם ניהול קמפיינים חברתיים בשטח וברשת. בין התערוכות שאצרה "בארשבעיות מצלמות בימי קורונה" ו"נשים מעלות סטטוס". ספר ביכורי שירתה "#גם אני" עומד לראות אור בהוצאת עיתון 77.

לירון בן יעקב – אשת תקשורת, מרצה ופעילה פמיניסטית. מנהלת פלנינג בתקשורת השיווקית של חברת החשמל. בעברה שימשה כדוברת בחברת החשמל, בין היתר יזמה פרויקטים תדמיתיים לקידום נשים לתפקידים בכירים ובמקצועות הטכניים בחברה. דוברת וחברה בוועדה המייעצת של תנועת ש.י.ן לשוויון ייצוג נשים. מרצה בבית הספר סמי עופר לתקשורת של המרכז הבינתחומי – סדנת דוברות ויחסי ציבור. אם יחידנית לאליענה ובת זוג ליוני.

חנה בית הלחמי – יועצת שיווק ואסתטרטגיה, מנחת קבוצות, מומחית למגדר וארגונים, עוסקת מזה שני עשורים בתוכנית אימון אסטרטגיות להגבהת תקרות זכוכית במגזר הציבורי. הקימה את הפורום הפמיניסטי הראשון בעברית כבר בשלהי הניינטיז, ועוסקת מאז בכתיבה פמיניסטית, פוליטית ואקטיביסטית משפיעה ברשת ובאמצעי התקשורת. יזמה מיזם זה של "אקטיביסטית" בשאיפה לייצר היסטוריה פמיניסטית מתועדת.

נחמה דיכנה – נחמה דיכנה היא פעילה חברתית ופמיניסטית המנהלת את עמותת ע.ל.י.ה "העמותה לזכויות ילדים והורים" אותה יסדה יחד עם יונת קלר ז"ל, חברתה ושותפתה האמיצה. העמותה עומדת על זכותם של ילדים לגדול בבית הוריהם, וזכותם של הורים לגדל את ילדיהם, ונאבקת בהוצאת ילדים בכפייה מן הבית (בעיקר, של אמהות יחידניות) על ידי גופי מערכת הרווחה בישראל. נחמה היא פעילה בש.י.ן–לשוויון ייצוג נשים, בפרלמנט נשים ובפרלמנט נערות. כמו כן, פעילה נחמה גם בוועדת הלב של ורייאטי ישראל למען ילדים עם צרכים מיוחדים.

תודות

לדנה זהר על העזרה הרבה באיסוף החומר ובטיוב התכנים לאתר.
לאפרת אייל על בניית האתר ועיצובו.
לרוני רענן על עיצוב הלוגו וקטגוריות האתר.